Publicat în o lume de hârtie

Saint Nicholas / adevărata legendă a lui Moș Crăciun

Bună ziua, tuturor!
Înainte de a vă bucura de această poveste minunată, vă recomand să cumpărați cartea ”Saint Nicholas: The Real Story of the Christmas Legend”, unde veți putea citi întreaga poveste. Cartea se poate cumpăra și de aici.


Povestea Sfântului Nicolae


Un om numit Nicholas, a trăit cu mult timp în urmă într-un sat de pe coasta mediteraneană.

Satul care acum se numește Demre, se numea pe atunci Myra, din țara Lycia, Turcia de astăzi. Acesta a trăit cu doar trei sute de ani după ce Domnul Isus a umblat pe pământ.
Nicholas s-a născut într-o familie foarte bogată, însă părinții acestuia au murit, încă pe când era un copil.

În fiecare zi, Nicholas mergea prin sat îmbrăcat cu roba lui lungă, iar copiii roiau în jurul lui, tânjind după zâmbetul lui. Aceștia știau că Nicholas îi iubea și avea mereu un cuvând blând pentru ei.

Pentru că Nicholas era păstorul satului de pe coastă mediterană. El a împărtășit oamenilor dragostea debordantă a lui Isus Hristos în tot ceea ce a spus și a făcut. I-a botezat, le-a dat Cina Domnului și le-a amintit mereu de dragostea lui Dumnezeu.


Satka

Într-o zi răcoroasă, Satka, cel mai mic dintre copiii din sat, nu l-a urmat pe Nicholas când îl urmau ceilalți. În schimb, stătea plângând pe treptele de piatră ale bisericii.
Nicholas l-a observat pe băiatul cu părul castaniu și l-a întrebat blând: ”Satika, unde este zâmbetul tău astăzi?”

Tatăl meu este supărat pastorul Nicholas. Tot întreabă „ce se va întâmpla cu fetele mele?” Nicholas a sters lacrimile lui Satika și a spus: „Hai să vorbesc cu tatăl tău”.

Omul acela înalt și băiețelul au mers pe străzile prăfuite. Case de piatră împrăștiau dealurile deasupra stâncilor stâncoase de lângă mare. În timp ce Satka și Nicholas se apropiau de casa umilă, le-au văzut pe cele trei fete și pe tatăl lor. Patya, dragul meu, am auzit că sunt probleme, spuse Nicholas.

Cu o privire grea, Patya a explicat că fiicele lui doreau să se căsătorească, dar nu aveau zestre. În acele vremuri cu mult timp în urmă, când doamnele doreau să se căsătorească, aveau nevoie de bani sau alte lucruri de valoare pentru a-și înființa o casă. Aceasta se numea zestre. Dar familia lui era foarte săracă, iar Anna, Katherina și Lydia nu aveau zestre. Aceste fete nu se putea căsători.

Nicholas se arătă amabil față de Patya, prietenul lui de multă vreme. „Știu că ești îngrijorat. Aș dori să vă ajut familia. Ne vom ruga lui Dumnezeu și ne vom încrede că El va găsi o cale.”

Patya dădu din cap. „Da, ne vom ruga ca Tatăl nostru din ceruri să le ajute pe fiicele mele”


O idee minunată!

Nicholas s-a rugat noapte de noapte în biserica luminată de lumânări și s-a întrebat, cum își va revărsa Dumnezeu dragostea lui mare pentru această familie. S-a gândit la toate lucrurile bune pe care i le dăduse Dumnezeu. Și s-a gândit că cel mai mare dar dintre toate de la Dumnezeu, faptul că L-a trimis pe Isus să ne salveze de păcatele noastre.
Atunci lui Nicholas îi venise o idee.

Nicholas s-a ridicat din pat în aceeași noapte, străbătând întunericul geros. Îmbrăcat în blană, se lupta împotriva frigului amar pe străzile pustii. Curând a ajuns la casa în care locuiau Satka și surorile lui.

Când a ajuns la casa unde toți dormeau, Nicholas a împins ușor draperia care acoperea fereastra și a lăsat să cadă ceva pe podea, în cea mai mare liniște, astfel încât să nu deranjeze familia. În vremea când s-a întors spre casă zâmbea în sinea lui.

A venit dimineața și odată cu ea o surpriză minunată pentru Anna, Katherina și Lydia. Pe jos, lângă pantofi, au găsit trei pungi de aur. Acum aveau zestre. Acum s-ar putea căsători și și-ar putea înființa propriile case!

Cu lacrimi în ochi, Patya și-a condus familia în rugăciune. „Doamne, din bunătatea Ta ne-ai dat pe propriul Tău Fiu drag. Acum binecuvântările tale s-au revărsat din nou peste noi. Îți mulțumim și te lăudăm. Amin.”

Între timp, toate cele trei fiice ale lui Patya s-au căsătorit. Pastorul Nicholas a binecuvântat cuplurile și le-a spus: „De câte ori sunteți triste, ori de câte ori vă este frică, amintiți-vă: Dumnezeu vă va ajuta”.

Și Dumnezeu a făcut-o mereu!


De ce a dăruit Saint Nicholas?

Cu toate acestea, Dumnezeu este și mai generos și mai iubitor! Dumnezeu ne-a dat cel mai mare dar pe care ni l-am putut imagina vreodată: El ne-a dat un Mântuitor, Iisus Hristos. De Crăciun sărbătorim nașterea lui Isus și modul în care El a venit ca un copil, iar în cele din urmă a murit pentru păcatele lumii. Isus este adevăratul dar al Crăciunului. Și ca și Nicholas, suntem plini de iubirea lui Isus, așa că vrem să împărtășim această iubire și cu alții.

În timpul împaratului Dioclețin, pastorul Nicholas a fost unul dintre creştinii persecutați nemilos. Pentru crdința lui a fost exilat și încătușat până în vremea împăratului Constantin care a tolerat creștinii.


Saint Nicholas în Europa

Ziua de 6 decemberi, ziua morții lui, a adevenit un motiv de sărbătoare în toată Europa. Faptul că oamenii au sărbătorit ziua lui a ținut în viață poveștile lui despre bunătatea și generozitatea lui.
În Polonia și Germania băieții se îmbracă în episcopi care împart saci cu cadouri pentru săraci.

În Olanda și Belgia, Sfântul Nicholas este așteptat să vină pe mare din Spania, și călărind un cal alb împarte cadouri copiilor.


În românia, Sfântul Nicolae este un Moș care îți poate aduce daruri dacă ai fost cuminte sau o joardă dacă nu ai fost cuminte. 6 Decembrie este o zi foarte populară pentru a dărui cadouri și a se oficia căsătorii pentru multe tări din Europa.

Apoi în 1823 un poem celebru numit ”O vitzită a Sfântului Nicolae”, cunoscută acum ca ”Noaptea dinainte de Crăciun”, îl descrie prima dată pe Sfântul Nicolae ca aducând cadouri și dulciuri copiilor în noaptea de Crăciun, iar odată cu acestă carte s-a născut și legenda lui Moș Crăciun.

De atunci Moș Crăciun a fost ilustrat de mintea artiștilor în diferite stiluri, varietăți și mărimi. Cu toate acestea de la Episcopul de Myria, Sfântul Nicolae, care și-a arătat credincioșia față de Dumnezeu, prin la credința și generozitatea lui extraordinare față de aceia care erau în nevoie la veselul și modernul Moș Crăciun al zilelor noastre este o diferență mare.

Saint Nicholas nici nu cred că s-a gândit vreodată că o derivată a poveștii lui, va muta atenția lumii de la adevăratul sărbătorit al Crăciunului ”Domnul Isus”


PROVOCARE

Dumnezeu a fost primul care a dăruit în noaptea de Crăciun. El este cel care ne-a învățat cum să dăruim. El ne-a dăruit ceea ce a avut mai bun.

De acest Crăciun vă provoc!
Haideți să îi urmăm și noi exemplul și să dăruim și noi celor ce au nevoie de ajutorul nostru.

Cu drag,
Oana și piticii voioși!Aici puteți vedea și varianta video a acestei povești minunate!

Atenție! Nu ne asumăm conținutul videoclipurilor sugerate după vizionarea acestui videoclip!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *