Publicat în povestea de noapte bună, KIDS O' CLOCK

O soție potrivită

Avraam devenise foarte bătrân, iar soția sa, Sara, murise. Ea a fost îngropată în peștera din Mamre din Hebron, în țara Canaan, pe care Avraam o cumpărase de la Hetiți.

Dumnezeu promisese lui Avraam și Sarei un fiu și că urmași lor vor deveni o națiune mare. Când Avraam și Sara au fost prea bătrâni ca să mai poată avea un copil, Dumnezeu le-a dăruit în mod miraculos un copil pe care l-au numit Isaac.


Avraam alege o soție pentru Isaac

Isaac era acum un tânăr bărbat, iar Avraam s-a hotărât ca soția acestuia să nu fie aleasă dintre triburile canaanite din împrejurimi, care nu îl slujeau pe Dumnezeu.

În schimb Avraam a vrut ca Isaac să aibă o soție din neamul său, oameni care îl slujeau pe Dumnezeu. Dar aceștia locuiau la sute de kilometri depărtare în Mesopotamia.

Avraam a chemat pe cel mai bătrân rob al lui și i-a spus: ”Te voi pune să juri pe Domnul Dumnezeul cerului și al pământului, că nu vei lua fiului meu o nevastă dintre fetele canaaniților în mijlocul cărora locuiesc, ci te vei duce în țara și la rudele mele să iei nevastă pentru fiul meu Isaac”. Isaac trebuie să rămână în țara Canaan, pe care Domnul a promis-o urmașilor noștri.

Robul lui Avraam a promis că așa va face. A luat cu el zece cămile, pe care a pus tot felul de cadaouri de la Avraam. A pornit spre Aram Naharaim și și-a făcut drum spre orașul Nahor.

S-a oprit cu cămilele aproape de o fântână în afara orașului. Era ora la care femeile veneau să ia apă.

Robul lui Avraam s-a rugat: ”Doamne, te rog, dă-mi izbândă astăzi” Fă ca fată căreia îi voi zice: Pleacă-ți vadra, te rog, ca să beau și care va răspunde: ”Bea și am să dau de băut și cămilelor tale să fie aceea pe care ai rânduit-o Tu pentru robul tău Isaac.


Rebeca

Nu sfârşise el încă de vorbit şi a ieşit cu vadra pe umăr Rebeca, fata lui Betuel, fiul Milcăi, nevasta lui Nahor, fratele lui Avraam. Rebeca era foarte frumoasă. Ea s-a coborât la izvor, şi-a umplut vadra şi s-a suit iarăşi.

Robul a alergat înaintea ei şi a zis: „Dă-mi, te rog, să beau puţină apă din vadra ta.” „Bea, domnul meu”, a răspuns* ea. După ce i-a dat şi a băut de s-a săturat, a zis: „Am să scot apă şi pentru cămilele tale, până vor bea şi se vor sătura.

Când s-au săturat cămilele de băut, și robul a aflat că Rebeca era din familia lui Avraam, a luat o verigă* de aur de greutatea unei jumătăţi de siclu şi două brăţări grele de zece sicli de aur și I le-a dat. Apoi a întrebat: este loc pentru noi în casa tatălui tău, ca să rămânem peste noapte? Avem paie şi nutreţ din belşug şi este şi loc de găzduit peste noapte. Apoi robul a îngenuncheat și i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că i-a răspuns la rugăciune.

Rebeca a alergat acasă, iar fratele său Laban a venit să îl ia pe robul lui Avraam și cămilele lui.

Robul lui Avraam nu a mâncat până nu a spus familiei Rebecăi de ce a venit și cum dumnezeu i-a răspuns la rugăciune. Tatăl Rebecăi, Betuel, a răspuns: de la Domnul vine lucrul acesta. Aici e Rebeca,  ia-o şi du-te, ca să fie soția fiului stăpânului tău, cum a spus Domnul.


Drumul spre nuntă

Fratele și mama Rebecăi au dorit ca ea să mai rămână zece zile, dar robul a insistat ca să îi lase să plece chiar atunci. Astfel familia ei a binecuvântat-o și Rebeca a pornit spre Canaan. Isaac era la câmp când a văzut cămilele venind. Rebeca și-a acoperit fața cu un voal.

Isaac s-a căsătorit cu Rebeca. Ea a devenit soția lui și el a iubit-o.Dacă ți-a plăcut povestea din seara acesta sau dacă ai întrebări, scrie-ne în căsuța de mai jos.
Noapte bună, dragi copii!

Cu bucurie,
Oana și piticii voioși

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *