Buna tuturor!
Am revenit cu încă o idee de a petrece timpul împreună și a umple prăpastia dintre generații. 🙂
Cu siguranță ați auzit deja de aluat de joacă sau plastilină de casă. Iată că am testat și noi pentru prima dată o rețetă de plastilină de casă / aluat de joacă colorat din doar trei ingrediente.
La un simplu search, am găsit o mulțime de rețete. Ca să o alegem pe cea potrivită nu am căutat prea mult, ci ne-am uitat ce avem prin dulapuri. 😀 Metoda este foarte simplă și ingredientele sunt din cele pe care cu siguranță orice gospodină le are în cămară.
Iată, primul nostru aluat de joacă / plastilină de casă.
*Pont de început
Știu că vei avea mai mult de curățat după, dar nu încerca să faci singură aluatul de joacă, va fi prea plictisitor, mai bine cheamă-ți prunci pe lângă tine și îți promit că veți petrece un timp distractiv și minunat împreună.

necesarul
1 cană de făină
1/2 cană de sare, foarte fină
1/2 cană de apă
colorant alimentar
cum se procedează?
Fiecare fetiță a primit un castron, o cană și o lingură.
1. Prima dată ne-am umplut cănile cu făină. Și le-am răsturnat în castronul unde urmează să facem plastilina e casă

2. La fel am procedat și cu sarea, de data aceasta, conform rețetei, am umplut cănile doar până la jumătate.

3. După ce am pus cele doua ingrediente uscate împreună le-am amestecat bine.

4. Următorul pas a fost să umplem cănile pe jumătate cu apă.

5. Se toarnă apa peste compoziția uscată și se amestecă bine la început cu lingura, apoi cu mâna.


* Cei mai mici, care tind să ducă la gură tot ce văd înaintea ochilor 🙂 cu siguranță vor face ce face și Alyda noastră. Nu vă îngrijorați, în afară de faptul că este un aluat foarte sărat, este comestibil.


6. Și acum partea în care vor începe să doară mânuțele de la atâta frământat, cel puțin pe mine m-au durut… Fetițele, în schimb, au fost foarte puternice și nu s-au plâns. Cert este că aluatul trebuie să fie foarte bine frământat până când devine o masă omogenă și ușor de modelat.
Dacă plastilina a ieșit prea tare se mai adaugă apă. Dacă cumva este prea moale se mai adaugă făină. Aș recomanda să nu o faceți foarte, foarte moale, căci adăugând culorile pe baza de apă va deveni prea moale și lipicioasă.



Culoarea
Mă gândesc uneori dacă îi mulțumim suficient de mult lui Dumnezeu pentru că ne-a creat culorile? Poți să îți imaginezi cât de plictisitoare, tristă și monotonă ar fi lumea dacă nu ar exista culorile?!
7. Dacă doriți să faceți mai multe culori, acum este timpul să împărțiți aluatul în părți egale sau inegale în funcție de cantitățile de culoare pe care doriți să le obțineți.
Biluțelor de aluat li se va da forma aceasta de scoică pentru a putea sa turnăm culoarea în interiorul ei.
* Dacă doriți să evitați colorarea mesei, puteți să puneți sub biluțele din aluat fie suporturi pentru farfurii, fie o față de masă

8. Acum începe joaca cu culorile. În rețeta pe care am găsit-o noi ni se recomanda să folosim 5 picături de colorant alimentar, dar la noi nu s-a colorat cu doar 5 picături. Aș spune că la etapa aceasta fiecare trebuie să adauge pigment după cât de intensă dorește să obțină culoarea aluatului de joacă.




Deja avem prima biluță de aluat colorat gata!

* Nu va speriați dacă mânuțele se vor colora, folosind colorant alimentar, acesta ar trebui să se curețe imediat cu apă și săpun

SFAT! După fiecare culoare, ar trebui să vă spălați pe mânuțe, altfel culoarea de pe mâini se va lua pe aluatul nou, împiedicându-vă să obțineți culoarea dorită.

După ce toate biluțele din plastilină sunt colorate, urmează ore nesfârșite de creații care mai de care mai amuzante și mai îndrăznețe.




Sperăm că și articolul de astăzi să vă fie de folos! De mai jos puteți să descărcați și rețeta.

Dacă aveți deja alte rețete de plastilină de casă / aluat de joacă simple, testate și pe care le-am putea testa și noi, așteptăm cu nerăbdare propunerile voastre în căsuța de mai jos.
Deasemenea ne-am bucura mult să vedem și creațiile voastre.
Cu bucurie,
Oana și piticii voioși